#SonyLeaks v.1: Ψηφιακό Irakgate και Cyber Peal Harbor

  steranon4-thumb-largeΚαι ενώ ο Δημήτριος Μάξιμος από το υπερπέραν, θαυμάζει την οικία του διότι πλέον είναι ορατή από το διάστημα, ενώ φαίνεται να έχουν βάλει όλοι (εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας) σκοπό να μάθουν όσοι μπορούν να διαβάζουν στον πλανήτη τη λέξη grexit, (οι Έλληνες κάτοικοι της Googleland έχουν πάθει αμόκ) είναι πολύ μεγάλη πρόκληση σήμερα να γράψεις στην ελληνικήν (και να έχεις φυσικά την επιθυμία να διαβαστεί) κάτι το οποίο να μην περιέχει τις λέξεις eurogroup, ρευστότητα, γέφυρα ή γραβάτα. Όμως η γη, προς μεγάλη ίσως έκπληξη μας, συνεχίζει να γυρίζει και όχι φυσικά γύρω το υπερυψωμένο έδρανο της Ζωής.

    Και ενώ οι συγκρούσεις και οι ανθρώπινες απώλειες παγκοσμίως αφθονούν σε σημείο λίαν απογοητευτικό για κοινωνία που έζησε το περίφημο «τέλος της ιστορίας» της, υπάρχει μία άλλη επικαιρότητα κατά το πλείστον άγνωστη και δυσνόητη, άυλη και οπτικά αόρατη και ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι ο(οι) ακήρυχτος(οι) πόλεμος(οι) των κυβερνοεπιθέσεων. H λίστα είναι συνεχώς αυξανόμενη: Κίνα vs Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Βόρεια Κορέα Vs Sony Pictures, “CyberCaliphate” vs US Central Command (στρατιωτικής διοίκηση των ΗΠΑ ή οποία ελέγχει επιχειρησιακά την Μέση Ανατολή και την Νότια Ασία.), Rex Mundi vs Dominos Pizza. Για να μην αναφερθούμε στην υπόθεση Stuxnet (ΗΠΑ vs Ιράν) που θυμίζει χαλαρά Terminator!

   Πρόκειται για κάτι νέο? Οχι φυσικά. Οι περήφανοι «40ρηδες» της γενιάς μου θυμόμαστε ότι στις πρώτες δισκέτες 5 1/4 inc (ναι αγαπητοί μου έφηβοι, κάποτε η μέγιστη χωρητικότητα ήταν 1,2 ΜΒ!) είχαν κυκλοφορήσει και τα πρώτα anti-virus. Όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του cyber-warfare έχουν διογκωθεί:

   Μυστικότητα και Ασάφεια. Αυτός που έχει δεχθεί την επίθεση προτιμά να μην την ανακοινώσει για λόγους διατήρησης της αξιοπιστίας του αλλά και για την αποφυγή μηνύσεων από πελάτες (κυρίως τράπεζες και πολυεθνικές). Συνήθως δημοσιοποιεί το γεγονός εφόσον δεν έχει άλλη επιλογή. Ο επιτιθέμενος (ή όποιος είναι πίσω από αυτόν) είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, εκτός εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Ακόμα και στην περίπτωση της Sony Pictures, τελικά εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή της Βόρειας Κορέας. Ο σκιώδης ψηφιακός κόσμος του deep web, του Tor, των προγραμμάτων «ransomware» αλλά και personae όπως ο Dread Pirate Roberts του Silk Road, κάνουν τον δαίδαλο περισσότερο μυστηριώδη, εάν όχι τρομαχτικό.

   Επίτευξη απόλυτου αιφνιδιασμού. Δεν υφίστανται προειδοποιήσεις, σημάδια, κλιμάκωση. Ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ ο οποίος έχει θητεύσει και διευθυντής στην CIA, Leon Panetta μίλησε για τον κίνδυνο ενός Cyber Peal Harbor. Το κόστος για την cyber-άμυνα, μπορεί να μην περιλαμβάνει αεροπλανοφόρα, αντιβαλλιστικά συστήματα και σιδηρές μεραρχίας είναι όμως τεράστιο. Είναι πολύ πιο φτηνό να κάνεις hacking παρά να προστατευτείς από αυτό.

  Η άλλη μεριά του λόφου είναι ότι η εξ’ορισμού έλλειψη αποδείξεων, ταυτοτήτων και βεβαιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε αυθαίρετα (με ή χωρίς εισαγωγικά) αντίμετρα/αντίποινα. Ποιός θα μπορέσει να αντικρούσει τα «αδιάσειστα» στοιχεία τα οποία θα «αποκαλυφτούν» για να αιτιολογήσουν μαζικά αντίποινα εναντίων cyber- τρομοκρατικών οργανώσεων, οργανισμών, εταιρειών ή και κρατών. Μήπως το ψηφιακό Irakgate είναι πιθανό;

      Σε ένα περιβάλλον Διεθνών Σχέσεων όπου εμφανίζονται υβριδικές συγκρούσεις περίπου-πολέμου-σχεδόν-αντάρτικου τύπου ανατολικής Ουκρανίας, το cyberspace προσφέρει έδαφος και λίπασμα. Μέχρι τώρα τα θύματα ευτυχώς δεν είναι ανθρώπινες ψυχές αλλά πορτοφόλια και υπολήψεις όμως δεν σταματάμε να εκπλήσσουμε με την εφευρετικότητα μας στο να κάνουμε κακό ο ένας στον άλλον.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.epistimi-tech&id=39518

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s