Scotty, we have a problem!

Untitled«Διάστημα, τα τελικά σύνορα…». Με τη φωνή του ηθοποιού William Shatner, o περίφημος κυβερνήτης James T. Kirk του αστρόπλοιου Enterprise, εισήγαγε τους τίτλους της επικής σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Εμπνευσμένη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας το ’60, συναρπάζει ακόμη και σήμερα, διότι απεικονίζει το όνειρο και το όραμα της εποχής για τα ταξίδια στα αστέρια. Ήταν η εποχή της αχαλίνωτης αισιοδοξίας για την κατάκτηση του διαστήματος. Κάτι (ή μάλλον πολλά) πήγαν πολύ στραβά.

Απτή απόδειξη για την αισιοδοξία της εποχής μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αποτελεί το Hollywood. Σύμφωνα με την εμβληματική ταινία του Stanley Kubrick (1968), Οδύσσεια του Διαστήματος 2001, έπρεπε μέχρι το έτος 2001 να είχαμε πολυπληθή διαστημικό σταθμό σε τροχιά, τα τροχιακά ταξίδια έπρεπε να έχουν τη συχνότητα και την ευκολία ενός αεροπορικού ταξιδιού και η πρώτη αποστολή στον Δία να είχε ξεκινήσει. Σύμφωνα με τη σειρά του 1975, Διάστημα 1999 θα έπρεπε να είχαμε εποικίσει τη σελήνη με πλήρη επιστημονική βάση μέχρι το έτος 1999. Σε επεισόδιο της σειράς Star Trek το Enterprise συνάντησε ένα σκάφος κατασκευασμένο το 1996 (!) με ικανότητα για διαστρικά ταξίδια. Το 1969, «The Eagle has Landed», για πρώτη φορά στη σελήνη μέσα σε ένα παραλήρημα παν-ανθρώπινου ενθουσιασμού. To 1972 όμως, με το Apollo 17 αφήσαμε τη σελήνη οριστικά. To 1981 παρακολουθήσαμε με υπερηφάνεια (προσωπικά στα 11 μου την ένοιωσα) για πρώτη φορά την εκτόξευση του Columbia OV-102, διαστημικού οχήματος με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης (το ονομάσαμε μάλιστα και «διαστημικό λεωφορείο»). Το 2003 θρηνήσαμε την ολοκληρωτική καταστροφή του, αφού προηγουμένως είχαμε πάρει την πικρή γεύση το 1986 της καταστροφής του αδερφού του οχήματος Challenger. To 2011 το Atlantis προσγείωσε οριστικά το στόλο των Space Shuttles. Προς το παρόν οι ΗΠΑ για τις επανδρωμένες πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, (ISS) χρησιμοποιούν τον ρώσικο φορέα Soyuz, σχεδίασης των αρχών της δεκαετίας του ’60!

Τι πήγε στραβά; Σύμφωνα με τα αρχικό σχεδιασμό, σήμερα εν έτει 2014, ένα τροχιακό ταξίδι θα έπρεπε να κοστίζει όσο μία εβδομάδα στη Μύκονο τον Αύγουστο!

Κατ’αρχήν οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70, σήμαναν το τέλος της πάμφθηνης ενέργειας. Στα μέση της ίδιας δεκαετίας τελείωσαν και οι Trentre Glorieuses της εκρηκτικής μεταπολεμικής ανάπτυξης. Τα διαστημικά ταξίδια σε όλα τους τα στάδια, από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεση, ίσως αποτελούν την πλέον κοστοβόρα και ενεργοβόρα ανθρώπινη δραστηριότητα. Ίσως να είχαμε μια ακόμα ευκαιρία να συνεχίσουμε το ταξίδι προς τα αστέρια με το πέρας του ψυχρού πολέμου. Έπρεπε (ίσως και να οφείλαμε) τότε να κοιτάξουμε ψηλά, αντ’αυτού όμως «γειωθήκαμε» με τον χειρότερο τρόπο. Οι απαιτήσεις είναι σίγουρα κολοσσιαίες. Συστήματα πρόωσης, εξελιγμένα υλικά, φαραωνικός σχεδιασμός και έξοδα. Από την άλλη ο Neil έκανε αυτό το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο…» χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ δεκάδες φορές χαμηλότερη από το iPhone μου! Λείπουν πολλά, αλλά ίσως τα σημαντικότερα να είναι ο Ρομαντισμός, ο Οραματισμός και το ‘Όνειρο σε όλα τα επίπεδα. Είμαι σίγουρος ότι στα χρόνια μου δεν θα ζήσω αυτό που έζησε ο πατέρας μου στην ασπρόμαυρη τηλεόραση του ’69, όμως ελπίζω κάποιος από τις ερχόμενες γενεές να πεί: «beem me up Scotty!»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s